האם בייג'ינג עומדת להחליף את ניו יורק כבירת ההשקעות של העולם?

בעשורים האחרונים, ניו יורק שימשה כמרכז הפיננסי המוביל של העולם, עם וול סטריט המהווה סמל לעוצמה הכלכלית האמריקאית. אולם, בשנים האחרונות, התעוררה שאלה מעניינת בקרב אנליסטים כלכליים: האם בייג'ינג, בירת סין המתעוררת, עומדת להחליף את ניו יורק כבירת ההשקעות העולמית? שאלה זו נדונה לאחרונה במגזין עסקים בין־לאומי מוביל, שניתח את המגמות המשנות את מפת הכוח הכלכלי העולמי.

הצמיחה המטאורית של בייג'ינג

בעשרים השנים האחרונות, סין חוותה צמיחה כלכלית חסרת תקדים. התמ"ג הסיני גדל בממוצע של כ-9% בשנה בין השנים 2000-2020, קצב מדהים בהשוואה לכלכלות מפותחות אחרות. בייג'ינג, כבירת המדינה, הפכה למוקד משיכה להשקעות בינלאומיות, עם תשתיות פיננסיות מתקדמות והקמת אזורי סחר חופשי.

ב-2021, סין משכה השקעות זרות ישירות בסך של כ-173 מיליארד דולר, נתון המצביע על אמון משקיעים גובר בכלכלה הסינית. בנוסף, הבורסות של שנחאי ושנז'ן, יחד עם הבורסה החדשה בבייג'ינג שנפתחה ב-2021, מציבות אתגר משמעותי למעמדה של הבורסה בניו יורק.

מדיניות ממשלתית תומכת

אחד הגורמים המשמעותיים לעליית כוחה של בייג'ינג הוא המדיניות הממשלתית התומכת. הממשל הסיני השקיע טריליוני יואנים בפיתוח תשתיות פיננסיות, בניית מגדלי משרדים מודרניים, ויצירת סביבה רגולטורית המעודדת השקעות. יוזמת "חגורה אחת, דרך אחת" (Belt and Road Initiative) מיצבה את סין כמובילה בהשקעות גלובליות, עם פרויקטים במעל ל-140 מדינות ברחבי העולם.

בייג'ינג גם הקימה את "המרכז הפיננסי הבינלאומי של בייג'ינג" (Beijing International Financial Center), המתוכנן להתחרות ישירות במרכזים הפיננסיים של ניו יורק, לונדון והונג קונג. המרכז כולל הטבות מס למוסדות פיננסיים בינלאומיים ומציע שירותים מתקדמים למשקיעים זרים.

האתגרים של ניו יורק

בעוד שניו יורק עדיין נהנית מיתרונות משמעותיים כמרכז פיננסי עולמי, היא מתמודדת עם אתגרים הולכים וגדלים. המשבר הפיננסי של 2008 פגע באמון הציבור במערכת הפיננסית האמריקאית. בנוסף, הפנדמיה העולמית הביאה לירידה בפעילות המסחרית במנהטן, עם חברות רבות המאמצות מודל עבודה היברידי או מרחוק.

הדולר האמריקאי, שהיה מטבע הרזרבה העולמי הבלתי מעורער במשך עשרות שנים, מתמודד עם לחצים גוברים מצד מטבעות אחרים, כולל היואן הסיני. סין עובדת באופן אקטיבי על בינאום היואן, עם הסכמי סחר במטבע מקומי עם שותפות סחר מרכזיות.

השוואה מספרית: בייג'ינג מול ניו יורק

כשמשווים את שני המרכזים הפיננסיים, ניו יורק עדיין מובילה במספר פרמטרים. שווי השוק של הבורסה בניו יורק עמד על כ-27 טריליון דולר בסוף 2022, בעוד ששווי השוק המשולב של בורסות שנחאי, שנז'ן ובייג'ינג עמד על כ-16 טריליון דולר. עם זאת, הפער מצטמצם בקצב מהיר.

מבחינת מספר משרדים ראשיים של תאגידים בינלאומיים, ניו יורק מארחת 58 מתוך 500 החברות הגדולות בעולם לפי פורבס, בעוד שבבייג'ינג ממוקמות 53 חברות כאלה – פער מצטמצם משמעותית בהשוואה לעשור הקודם.

האם המעבר בלתי נמנע?

אנליסטים חלוקים בדעותיהם לגבי השאלה האם בייג'ינג תחליף את ניו יורק כבירת ההשקעות העולמית. מצד אחד, הצמיחה המהירה של סין ומדיניותה האסטרטגית מצביעות על מגמה חיובית לבייג'ינג. מצד שני, ניו יורק נהנית מיתרונות היסטוריים משמעותיים, כולל מערכת משפטית יציבה, שקיפות פיננסית ומסורת ארוכה של חדשנות פיננסית.

סביר להניח שבעתיד הנראה לעין, נראה מודל דו-קוטבי, עם ניו יורק ובייג'ינג משמשות כשני מוקדי כוח פיננסיים עולמיים, כל אחת עם אזורי השפעה שונים. המזרח התיכון, אפריקה ואסיה עשויים להיות מושפעים יותר מבייג'ינג, בעוד שאירופה, אמריקה ואוקיאניה ימשיכו לראות בניו יורק כמרכז הפיננסי המוביל.

סיכום

המרוץ בין בייג'ינג לניו יורק על תואר בירת ההשקעות העולמית הוא חלק ממגמה רחבה יותר של שינוי במאזן הכוחות הכלכלי העולמי. בעוד שהדרך עוד ארוכה עד שבייג'ינג תוכל לטעון לתואר הנכסף, הצמיחה המהירה של סין והאסטרטגיה הפיננסית שלה מעידות על שאיפותיה הגלובליות. מעניין יהיה לעקוב אחר התפתחות זו בעשורים הקרובים, כאשר שני הענקים הכלכליים ממשיכים להתחרות על ההגמוניה הפיננסית העולמית.

האם בייג'ינג עומדת להחליף את ניו יורק כבירת ההשקעות של העולם?